Chmiel



Wyciąg z szyszek chmielu wykazuje działanie uspokajające, łagodzące napięcie nerwowe i ułatwiające zasypianie.

Jako surowiec leczniczy używane są tzw. szyszki, czyli kwiaty żeńskie chmielu. Szyszki chmielu zawdzięczają swoje działanie obecności niewielkich ilości (do 0,15%) 2-metylo-2-butalonu – substancji o silnym działaniu nasennym.

1

Chmiel pochodzi z Chin, jednak już około VIII wieku n.e. był hodowany w Europie. Pierwsze wzmianki na temat europejskiej uprawy tej rośliny pochodzą z terenów obecnych Niemiec.

4

Chociaż piwo jest jednym z najstarszych napojów wytwarzanych przez człowieka, szyszki chmielu zaczęto dodawać do niego dodawać dopiero w XII wieku. Chmiel nadaje piwu charakterystyczny smak, a dzięki jego właściwościom konserwującym piwo dłużej nadaje się do spożywania.

2

Pierwsze wzmianki o leczniczym zastosowaniu chmielu pochodzą z arabskich manuskryptów z IX wieku n.e. Chmiel stosowano wtedy w „gorączce żółciowej” oraz w celu oczyszczenia krwi.

5

Polska jest 5 na świecie wśród największych producentów chmielu. Historia uprawy chmielu w Polsce sięga X wieku n.e.

3

W medycynie tradycyjnej w leczeniu bezsenności stosowano poduszki wypełnione szyszkami chmielu.

Melisa lekarska

Głóg

Męczennica

Kozłek lekarski

Logo Herbapol promocja we wspólpracy z